Przepisy

< powrót

Ćwikła z chrzanem

5 kg buraków ćwikłowych ugotować i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami,

Zalewa:
5 cebul pokroić we wiórka
5 łyżek chrzanu tartego
3 łyżki soli
3 szkl. cukru
3 szkl. wody
1/2 litra octu
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty

Zalewę zagotować, przecedzić, następnie połączyć ze startymi burakami. Buraczki nałożyć do słoików, pasteryzować ok. 10 minut.

Babka cytrynowa

350g maki pszennej
250g cukru
250g margaryny
6 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 2 cytryn
2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej

Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierać, dodawać po jednym jajku (jedno jajko miksować ok. 2 minut), w międzyczasie dolewając stopniowo sok z cytryn. Mąkę wymieszać osobno z proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać kandyzowaną skórkę cytrynową. Ciasto przełożyć do formy na babkę, piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 min. w temperaturze 180 stopni. Ciasto pozostawić w formie do wystygnięcia. Po wyjęciu z formy posypać cukrem pudrem

Zupa serowa

25 dkg mięsa mielonego
10 dkg serka topionego ziołowego
3/4 szkl śmietany
1/2 torebki zupy pieczarkowej
2 rosołki
1 1/2 litra wywaru z kości
szczypiorek

Serek topiony, śmietanę i zupę pieczarkową dobrze mieszamy i wlewamy na gotujący się wywar. Zupę przyprawiamy pieprzem, vegetą. Mięso mielone podsmażamy i dodajemy do ugotowanej zupy, posypujemy zupę szczypiorem.

Robimy ciasto naleśnikowe z:
4 jajka
1/2 łyżki vegety
mąka
Smażymy naleśniki, kroimy je jak makaron i dodajemy do zupy.

Babka ziemniaczana

2 kg ziemniaków
1/2 kg boczku
3 jajka
cebula
ząbek czosnku
sól, pieprz

Ziemniaki obieramy, ścieramy na drobnej tarce, jak mają dużo soku to odsączamy. Na patelni rumienimy pokrojony w kostkę boczek i cebulę. Połowę skwarków odkładamy, resztę dodajemy do ziemniaków. Do masy ziemniaczanej dajemy jajka, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, wszystko mieszamy. Formę smarujemy tłuszczem, wykładamy masę ziemniaczaną na grubość ok. 5 cm i pieczemy w piekarniku przez ok. 2 godz. Upieczoną babkę kroimy, posypujemy pozostałymi skwarkami i polewamy śmietaną. Babkę można podawać jako samodzielne danie lub ze sosem i surówką. Wtedy babki nie posypujemy skwarkami ani nie polewamy śmietaną.

Jaglak brzózański

Rozczyn: 2 dkg drożdży, 1 szklanka letniego mleka, łyżeczka cukru, 2 łyżki maki-składniki wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia.

Ciasto: do rozczynu dać 1 jajko, trochę oleju, szczyptę soli; maki ile zabierze, tak ,żeby ciasto nie było zbyt twarde. Ciasto dobrze wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Kasza:2 i 1/2 garnuszka półlitrowego kaszy jaglanej zagotować w 2 litrach wody. Do gotującej się kaszy dać 1/2 kilograma masła, sól do smaku.Kaszę gotować do miękkości. Do kaszy dodajemy
1 kilogram rozkruszonego sera białego.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt, wykładamy nim dno i boki natłuszczonej blachy do pieczenia.Trochę ciasta zostawiamy na wierzch. Na ciasto wykładamy przygotowaną kaszę jaglaną, przykrywamy rozwałkowaną resztą ciasta dokładnie sklejając jego brzegi.Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.Pieczemy w nagrzanym piecu ok.1 godziny.

Gołąbki ziemniaczane:

1 główka kapusty2 kg ziemniaków2 cebule1/2 kg sera białego, suszona mięta, pieprz, sól. Główkę kapusty obgotować, zdjąć z niej liście. Ziemniaki ugotować, utrzeć tłuczkiem, cebulę zeszklić na smalcu dodać do ziemniaków, dodać do tego ser, miętę, sól, pieprz. Farsz ziemniaczany zawijać w liście kapusty, obrumienić gołąbki na patelni, przełożyć do opiekacza, podlać tłuszczem i piec w piekarniku ok. 40 min. w 180 stopniach.

Kapuśniaki:

2 kg kiszonej kapusty
główka kapusty świeżej
1/2 kg boczku
cebula
sól, pieprz
Kapusty ugotować, odcisnąć, boczek zmielić, podsmażyć go z cebulą, dodać do kapusty, przyprawić solą i pieprzem.
Ciasto:
1 margaryna
50 dkg mąki
2 jajka
5 dkg drożdży
2 łyżki cukru
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
Margarynę roztopić, dodać do maki, do tego dać drożdże rozpuszczone w mleku, dać resztę składników, wyrobić ciasto Ciasto zawinąć w ściereczkę, włożyć do zimnej wody. Jak ciasto wypłynie do góry, wałkować cienko na stolnicy,kroić w kwadraty, nadziać farszem z kapusty,składać w kopertę, posmarować jajkiem na wierzchu, posypać kminkiem. Piec na złoty kolor.

Surówka z białej kapusty:

1 kg kapusty świeżej poszatkować na cienkie, długie wiórka
2 cebule pokroić też w cienkie wiórka
1 marchew cienko pokrojona lub starta na tarku
Zalewa:
1/3 szklanki oleju
1/4 szklanki octu
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki soli
Składniki zalewy zagotować, gorącą zalewą zalać warzywa, wymieszać. Surówka jest do podania na drugi dzień.

Zupa szczawiowa:

2o dkg różnych warzyw
25 dkg szczawiu
2 łyżki mąki
1/4 litry smietany
2 żółtka
2 łyżki masla
sól, pieprz
Warzywa pokroić, ugotować z nich wywar. Szczaw drobno posiekać, podsmażyć na maśle, połaczyć z wywarem. Śmietanę rozmieszać z żółtkami i mąką, dodać do zupy, całość zagotować, przyprawić solą i pieprzem. Zupę podawać z połówkami ugotowanego na twardo jajka.

Kapusta z grochem i olejem lnianym:

1 kg kapusty kiszonej
1/2 główki kapusty świeżej
30 dkg grochu łuskanego
5 ziemniaków
2 cebule
olej lniany
smalec
2 łyżki mąki
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Groch zalać wodą i odstawić na noc, na drugi dzień ugotować. Kapustę zalać wodą, dać ziele, liść i ugotować. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju lnianym .Na patelni połączyć trochę smalcu z mąką i zrumienić zasmażkę na złoty kolor.Ziemniaki ugotować i rozgnieść z wodą w której się gotowały. Połączyć wszystkie składniki, przyprawić solą i pieprzem, chwilę pogotować.

Pierogi kudłate:

3 kg ziemniaków
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 kg kaszy jaglanej
1 masło
1 kg sera białego
mleko
sól
Kaszę ugotować na sypko na mleku, do gotowania dać masło. Do ugotowanej kaszy dodać ser, posolić do smaku.2 i 1/2 kg ziemniaków zetrzeć na tarce i odcisnąć. Resztę ziemniaków ugotować, utrzeć i ostudzić. Starte ziemniaki połączyć z ugotowanymi, dać do tego jajka, mąkę, sól,wymieszać składniki. Z kaszy zrobić kulki, zawijać je w ziemniaczane ciasto. Pierogi gotować w osolonej wodzie. Podawać omaszczone masłem lub skwarkami.

Miód gruszkowy:

1 300 g obranych i pokrojonych gruszek
1 szklanka soku z białego winogrona (bez cukru)
1 300 g cukru

Gruszki włożyć do garnka, zalać sokiem z winogron, dodać cukier i na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Mieszać często aby się nie przypaliły. Gotować na małym ogniu ok 2-3 godz., aż do zgęstnienia. Gotowy miód przelać do sterylnych słoików i pasteryzować jeszcze ok. 10 min.

Placek gruszkowy:

6 jajek
5 łyżek cukru
4 łyżki mąki krupczatki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Zaczynając od białek, składniki wymieszać i upiec placka.
Masa budyniowa do placka:

0,5 l mleka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka

Ugotować budyń i ostudzić.
1 kostkę masła lub margaryny palmy utrzeć na puszysto, następnie dodawać po 1 łyżce ostudzonego budyniu cały czas ucierając.
Następnie ubić 2 szklanki śmietany 30% z 4 łyżkami cukru pudru.
2 łyżki żelatyny rozpuścić w 0,25 szklanki przegotowanej wody, ostudzić i dodać do śmietany.
1 kg. gruszek w syropie.

Składamy placka w kolejności:

ciemny placek
połowa gruszek
masa budyniowa
bita śmietana
połowa gruszek
udekorować ciemną polewą.

Chleb gruszkowy:

3 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cynamonu

Wymieszać wszystko w misce i zrobić w środku dołek.

3/4 szklanki oleju
3 jajka
3 łyżki cukru
2 szklanki obranych i startych na tarce (grube oczka) gruszek
1 szklanka posiekanych orzechów
1 cukier waniliowy

Wszystko połączyć razem i dodać do mąki. Dobrze wymieszać.
2 foremki 12×20 cm posmarować olejem (brzegi też) i posypać mąką. Piec w rozgrzanym do 165 stopni C piekarniku 1godz. i 15 min.
Studzić na metalowej kratce nie wyjmując z foremek aż ostygnie.